Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Πυρηνική Ενέργεια στον 21ο αιώνα


Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, υπάρχουν ορισμένες διαπιστώσεις σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια:

1. Δεν επιβαρύνει το περιβάλλον η πυρηνική ενέργεια όσο ισχυρίζονται οι αντίπαλοι της, και γι αυτό είναι πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον από τα εργοστάσια λιθάνθρακα και πετρελαίου, που μας τα επιβάλλουν ορισμένες ξένες και ελληνικές εταιρείες.

2. Τα απόβλητα των πυρηνικών εργοστασίων δεν μολύνουν την ατμόσφαιρα γιατί θάβονται βαθιά στο έδαφος, μέχρι να βρούμε τρόπους οριστικής απαλλαγής τους.

3. Τα διάσημα ατυχήματα κατά το παρελθόν (Three Mile Island και Τσέρνομπιλ) οφείλονται στη παλιά τεχνολογία που δεν υπάρχει πλέον. Oι αντιδραστήρες τύπου RBMK, όπως στο Τσέρνομπιλ, ήταν αντιδραστήρες θετικής ανάδρασης και τέτοιοι αντιδραστήρες που ήδη έχουν αποσυρθεί πλήρως, δεν πρόκειται να κατασκευαστούν ξανά. Και οι νέοι αντιδραστήρες (2ης, 3ης και 4ης γενιάς), έχουν όχι μόνο ενεργητικά συστήματα ασφαλείας αλλά και παθητικά συστήματα ασφαλείας (είναι σχεδιασμένοι με αρνητική ανάδραση). Τα τελευταία βασίζονται σε φυσικούς νόμους (πχ την διαστολή του νερού κατά τη θέρμανση).

4. Η διαχείριση του πυρηνικού εργοστασίου γίνεται 100% από τους κατασκευαστές του. Άρα οι όποιες παραλείψεις και ο ωχαδερφισμός των Ελλήνων δεν γίνεται να υπάρχουν στα πυρηνικά εργοστάσια. Άλλωστε ακόμα και στην Αμερική τα εργοστάσια δουλεύουν κάτω από την επίβλεψη των Γάλλων, που έχουν δώσει την τεχνογνωσία τους στους Αμερικάνους.

5. Οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας λένε ότι είμαστε σεισμογενής χώρα. Η Ιαπωνία έχει 55 εργοστάσια και είναι η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι στη Δυτική Ελλάδα (με έντονη σεισμικότητα) φτιάχτηκε η Γέφυρα του Ρίου με τέτοιες προδιαγραφές, που περιμένουμε να ισχύσουν παρόμοιες και στην κατασκευή των πυρηνικών εργοστασίων.

6. Παλιότερα στο Scientific American έχει δημοσιευτεί ένα άρθρο για τις προόδους στο θέμα των πυρηνικών αποβλήτων από τους πυρηνικούς φυσικούς. Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι στο μέλλον τα πυρηνικά απόβλητα θα γίνουν τόσο ακίνδυνα, όσο γίνονται και τα απόβλητα από τον βιολογικό καθαρισμό.

7. Κανείς "οικολόγος" φυσικά δεν μας είπε τι θα γίνει με τα πυρηνικά εργοστάσια των γειτονικών χωρών. Κάποτε ορισμένοι δήμαρχοι πχ της Ηλιούπολης όριζαν την επικράτεια του δήμου τους "αποπυρηνικοποιημένη ζώνη". Μήπως τελικά η λύση είναι να ορίσουμε την Ελλάδα "αποπυρηνικοποιημένη χώρα" για να μην έρχονται οι τυχόν ραδιενεργοί ρύποι εδώ μέσα; Ξέρει κανείς τον τρόπο να σωθεί η Ελλάδα από τα ατυχήματα που λένε οι οικολόγοι ότι θα συμβούν στις γειτονικές χώρες;

8. Μας λένε ότι τα εργοστάσια έχουν χρόνο ζωής 30 χρόνια. Η 4η γενιά θα έχει χρόνο ζωής 60 χρόνια. Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει κανένα παλιό εργοστάσιο για να έχουμε τέτοια απόβλητα. Θα σχεδιάσουμε για τα επόμενα 20 χρόνια εργοστάσια 4ης γενιάς οπότε θα πλεονεκτούμε έναντι των άλλων. Αυτό μας θυμίζει ότι μπήκαμε κατευθείαν στα ψηφιακά κινητά χωρίς να περάσουμε από τα προβληματικά αναλογικά.

9. Η πρόσφατη επικαιρότητα καταδεικνύει πως η ελληνική κοινή γνώμη δεν διάκειται θετικά προς οιαδήποτε πρωτοβουλία ανάπτυξης ανεμογεννητριών, σε κανένα τόπο. Όλα τα βουνά για τους Έλληνες είναι ιστορικά μνημεία, όλα τα νησιά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όλη η Ελλάδα είναι τουριστική περιοχή που θα διώξει τους τουρίστες ή τα άγρια ζώα (που όμως κυνηγούν). Κι έτσι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν πουθενά ανεμογεννήτριες ή ηλιακά πάνελ γιατί δεν υπάρχει επαρκής χώρος ισχυρίζονται οι Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Κανένας δεν τα θέλει στη γειτονιά του. Κάτι σαν τους ΧΥΤΑ της Αττικής δηλαδή. Είτε πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές, είτε για πυρηνική ενέργεια τα σχέδια κατασκευής συναντούν την αρνητική στάση των πολιτών. Κι αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη χάραξη ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.

10. Φυσικά και είμαστε φανατικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Να εγκαταστήσουμε λοιπόν όσο πιο γρήγορα γίνεται είτε στη θάλασσα (αφού δεν τα θέλουμε στα βουνά) είτε στα απόμακρα βουνά ανεμογεννήτριες, ή γεννήτριες που να εκμεταλλεύονται τα κύματα ή ηλιακά πάνελ. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα πχ τα βιοκαύσιμα που αποστερούν χρήσιμη γη για την παραγωγή των σιτηρών. Αλλά για το μέλλον (15-20 χρόνια μετά) η πυρηνική ενέργεια καθώς και η σύντηξη του υδρογόνου είναι η λύση. Μην κλείνουμε λοιπόν τα μάτια μας στις νέες πυρηνικές τεχνολογίες έχοντας στο μυαλό μας μόνο το Τσέρνομπιλ ή στα ελαττώματα της 1ης γενιάς, αλλά να κοιτάξουμε πώς συνολικά να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτός είναι άλλωστε και ο μέγιστος κίνδυνος της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker