Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, πολιτικοί αρχηγοί και όχι μόνο έστειλαν το μήνυμα τους για τις διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης και την ανάγκη κινητοποίησης για τη λύση του προβλήματος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι – Μουν, επισήμανε την εξάρτηση σε παγκόσμιο επίπεδο από τον άνθρακα και την σημαντική αύξηση των αέριων του θερμοκηπίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι απεξάρτηση από τον άνθρακα θα μετριάσει τις κλιματικές αλλαγές, θα συμβάλει στον περιορισμό της φτώχειας και στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επεσήμανε την ανάγκη περιβαλλοντικής και πολιτιστικής συνείδησης, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και την ενεργοποίηση της κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε δυσθεώρητες τις διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης και τόνισε ότι το Πατριαρχείο ενώνει τη φωνή του με τους ευαισθητοποιημένους για το Περιβάλλον και δραστηριοποιημένους ανθρώπους και φορείς, ασχέτως θρησκευτικού ή πολιτικού φρονήματος.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεση παγκόσμια κινητοποίηση για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας του περιβάλλοντος επεσήμαναν ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Τέλος, το ΚΚΕ ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι "δεν φταίει γενικά ο άνθρωπος για τις καταστροφές στο περιβάλλον, αλλά η υποταγή στα μονοπώλια και στο σιδερένιο νόμο του κέρδους".