Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Στην τελική ευθεία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αυξάνει τις ασφυκτικές πιέσεις επί της Ελλάδας ώστε να άρει την απειλή του βέτο για την διατύπωση πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.

Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος "αύριο, σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της 'Μακεδονίας'. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς τις χώρες αυτές για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ".


"Μη λύση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ" επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η κ. Μπακογιάννη προέβη στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέα πρόταση και πρόσθεσε ότι "πηγαίνουμε στο Βουκουρέστι έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία πλήρως επεξεργασμένη".

Η Αθήνα εντείνει τις προσπάθειες να ενισχύσει τα επιχειρήματά της, για τη στάση που τηρεί, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι.

Με επιστολές και τηλεφωνήματα ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών έχουν ενημερώσει τους ομολόγους τους για τις ελληνικές θέσεις για το όνομα της γείτονος.

Εξάλλου, την Τρίτη ο έλληνας διαπραγματευτής για το ζήτημα της ΠΓΔΜ Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Σλοβενία που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ και η Γερμανία υποστηρίζουν την πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και των Σκοπίων.


Σκόπια: Αυξάνεται η ένταση

• "Να μην πιέσουμε τη Μόσχα"
"Στρατιωτική συνεργασία χωρίς προηγούμενο"
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη της, η Γερμανία επιθυμεί να προσκληθεί η ΠΓΔΜ μαζί με την Κροατία και τη Αλβανία.

Ευελπιστεί επίσης ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, δήλωσε ότι πρέπενα βρεθεί γρήγορα μια λύση υποστηρίζοντας μάλιστα ότι "η ΠΓΔΜ έδειξε μεγάλη ευελιξία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς την εξεύρεση λύσης. Ωστόσο επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας στηρίζει την κυβέρνηση στη δύσκολη προσπάθεια για το θέμα των Σκοπίων, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, αναχωρώντας για το Βουκουρέστι, ο πρωθυπουργός της ΦΥΡΟΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση, παρά το γεγονός -όπως είπε - ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας.

Ανθελληνικό κλίμα. Την ίδια στιγμή στα Σκόπια εντείνεται το ανθελληνικό κλίμα, που τείνει να εξελιχθεί σε υστερία.

Ενδεικτικό είναι το ότι οργανώνονται κινήσεις για μποϊκοτάζ ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, καθώς και το ότι την ώρα (19:00) που θα είναι σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών της Συμμαχίας με αντικείμενο τη διεύρυνση, έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για "τη γενοκτονία που έκαναν οι Ελληνες το 1948".

Ενόψει του συλλαλητηρίου εκφράζονται φόβοι επεισοδίων και για το λόγο αυτό θα έχει αυξηθεί η αστυνόμεσυη στο Γραφείο Συνδέσμου της Αθήνας στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker