Η πρέσβης της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, κατόπιν οδηγιών από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ για τις αφίσες που αναρτήθηκαν σε δρόμους των Σκοπίων, οι οποίες προσβάλουν το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας.

Στο διάβημα, η Ελλάδα απαιτεί να αποσυρθούν αμέσως οι αφίσες αυτές.

Σε αυτό τονίζεται ότι οι αγώνες της Ελλάδας κατά του φασισμού και του ναζισμού δεν αμφισβητούνται από κανέναν και σημειώνεται ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν εμπόδιο στην προώθηση και ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τις αφίσες αυτές.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία με την προσβλητική αφίσα, και έχει τον τίτλο "Ντροπή".


Διπλωματικό θρίλερ
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αφίσες αυτές, στις οποίες παραποιείται κατάφορα το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, ξεπερνούν κάθε όριο και υποδαυλίζουν εθνικό και θρησκευτικό μίσος.

Στις αφίσες αυτές διαφημίζεται έκθεση φωτογραφίας και γραφικών, η οποία θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό-Ενημερωτικό Κέντρο των Σκοπίων από τις 3 Απριλίου ως τις 3 Μαΐου. Το ίδρυμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου των Σκοπίων.

Εν τω μεταξύ, σταθερή στην άσκηση βέτο παραμένει η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχοντας να αντιμετωπίσει αμερικανικές πιέσεις πριν, αλλά και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά την Τετάρτη στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επεξεργάζονται σε παρασκηνιακό διπλωματικό επίπεδο τρόπους ώστε να μεταπείσουν την Ελλάδα από το να ασκήσει βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναζητούνται τυχών αντισταθμιστικά ανταλλάγματα που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν την στάση της Αθηνάς.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε άρθρο των Νιου Γιορκ Τάιμς με το οποίο η εφημερίδα ζητά από την Αθήνα να μην μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η "μικροσκοπική Μακεδονία" δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα...