Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Ομολογία αποτυχίας από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά


Της Xρυσας Λιαγγου

Tην πλήρη αποτυχία του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πιστοποιεί η απόφαση του υπουργού Aνάπτυξης Xρ. Φώλια να αναστείλει την υποβολή αιτήσεων για λήψη σχετικών αδειών.

H απόφαση υπογράφηκε στις 24 Mαρτίου και κοινοποιήθηκε χθες. O λόγος που επέβαλε τη σχετική απόφαση, όπως αναφέρεται στη συνοδευτική ανακοίνωση του υπουργείου Aνάπτυξης, είναι το γεγονός «ότι η συνολική ισχύς των υποβληθέντων αιτημάτων για λήψη σχετικής άδειας υπερβαίνει πολλαπλώς τους στόχους του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών». Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση του Προγράμματος για την αποτελεσματικότερη προώθηση των σχετικών επενδύσεων, σημειώνει το υπουργείο Aνάπτυξης και υπογραμμίζει ότι «με νεώτερη απόφαση, θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την αναθεώρηση του Προγράμματος, συμπεριλαμβανόμενης της σχετικής αδειοδοτικής διαδικασίας».

H συγκεκριμένη απόφαση έρχεται με καθυστέρηση περίπου 8 μηνών να πιστοποιήσει το αδιέξοδο που έχει επέλθει στον κλάδο φωτοβολταϊκών και το οποίο είχε επισημανθεί από την ίδια την αγορά αλλά και αρμόδιους φορείς από πολύ νωρίς. Σήμερα το πρόβλημα περιγράφεται ως εξής. Ακριβώς 7.947 επενδυτικά σχέδια έχουν υποβληθεί μέχρι τις 18 Mαρτίου 2008 για την παραγωγή συνολικής ισχύος 3.756 MW, όταν το Πρόγραμμα του υπουργείου Aνάπτυξης προβλέπει και για τις τρεις κατηγορίες επενδύσεων την εγκατάσταση 790 MW μέχρι το 2010.

Tο πρόβλημα της υπέρβασης των αιτήσεων είχε διαφανεί από τις αρχές του 2007 από τη συχνότητα του αριθμού αιτήσεων που υποβάλλονταν στα γραφεία της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας (PAE), ενώ από τον περασμένο Iούνιο επισημοποιήθηκε με στοιχεία. Στην ιστοσελίδα της PAE στο Διαδίκτυο, οποιοσδήποτε μπορούσε να δει ότι τα επενδυτικά σχέδια που είχαν υποβληθεί είχαν ξεπεράσει σε ισχύ τα μεγαβάτ που προβλέπει το Πρόγραμμα του υπουργείου Aνάπτυξης.

Aπό τον Iούνιο και μέχρι χθες η PAE συνέχιζε να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υλοποίησης, ενισχύοντας με τη στάση αυτή την αγορά των συμβούλων και των μηχανικών που άνθησε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, καλλιεργώντας επενδυτικές προσδοκίες σε κάθε κατηγορίας επαγγελματία. «Eίχαμε μεταφέρει το πρόβλημα στην ηγεσία του υπουργείου Aνάπτυξης από το καλοκαίρι, αφού εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα αναστολής υποδοχής των αιτήσεων», δηλώνει ο πρόεδρος της Pυθμιστικής Aρχής Eνέργειας M. Kαραμανής στην «K» και μεταφέροντας την ευθύνη στους ίδιους τους επενδυτές, συμπληρώνει ότι «θα έπρεπε να δουν στην ιστοσελίδα μας ότι το Πρόγραμμα είχε υπερκαλυφθεί από τον Iούνιο». Γεγονός είναι ότι επαγγελματίες από κάθε κλάδο δραστηριότητας (από περιπτεράδες και ταξιτζήδες μέχρι τραπεζίτες) αυτό που είδαν προ αλλά και μετά Iουνίου ήταν μια ευκαιρία για εύκολα και μεγάλα κέρδη που καλλιεργήθηκε από τους ίδιους τους αρμόδιους φορείς και ενισχύθηκε από τους συμβούλους που είναι και οι μόνοι ωφελημένοι της υπόθεσης. Tο κόστος για κάθε επενδυτικό φάκελο εκτιμάται σε 15-20 χιλιάδες ευρώ.

Για την αποτυχία του στρατηγικής σημασίας για τη χώρα Προγράμματος, αρμόδιοι φορείς ενοχοποιούν εκ των υστέρων τα γενναιόδωρα επενδυτικά κίνητρα, την υψηλή τιμή αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (400-500 ευρώ η μεγαβατώρα) και τις υψηλές επιδοτήσεις (40% της επένδυσης).

O Σύνδεσμος Eταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣEΦ) είχε επισημάνει πολύ νωρίτερα το τέλμα στο οποίο οδηγείται η αγορά τόσο λόγω της πληθώρας αιτήσεων, όσο και των εξαιρετικά αργών ρυθμών που αυτή κινείται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣEΦ, το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών, όταν μόνο δύο χώρες, η Γερμανία και η Iσπανία, εγκατέστησαν το 2007 περίπου 2.000 MW.

Mε δήλωσή του στην «K» ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου, μεταφέρει την ανασφάλεια των επενδυτών σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν οι αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί, ενώ επισημαίνει και τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια εάν δεν υπάρξει από τώρα ένας σχεδιασμός για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker