Σάββατο 29 Μαρτίου 2008

Επανεξέταση των ανενεργών αδειών για αιολική ενέργεια


Του Γιωργου Λιαλιου

Οι εκκρεμούσες άδειες για τη δημιουργία αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα θα πρέπει να επανεξεταστούν με βάση τα όσα ορίζει το ειδικό χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή είναι η βασικότερη από τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης επί του ειδικού πλαισίου, πρόταση που φαίνεται να βρίσκει θετικό έδαφος στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ανάμεσα στις προτάσεις των φορέων ήταν να επιτραπεί η τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών σε ταράτσες και να υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Η διαδικασία συζήτησης του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με την έγκριση κατά πλειοψηφία του κειμένου. Οι αντιδράσεις βέβαια δεν έλειψαν, αυτή τη φορά από την πλευρά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των συλλόγων των πολεοδόμων-χωροτακτών και των αρχιτεκτόνων, καθώς η διαδικασία προχώρησε κανονικά χωρίς να ληφθεί υπόψη η απεργία των μηχανικών. Η πιο σημαντική από τις προτάσεις του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας είναι η επανεξέταση όσων αδειών (για δημιουργία αιολικών πάρκων) εκκρεμούν, χωρίς να έχουν λάβει τελική αδειοδότηση. «Η ρύθμιση δεν θα αφορά όσες εταιρείες έχουν άδεια λειτουργίας, αλλά όσες έχουν λάβει άδεια παραγωγής, αλλά δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος, κ. Βαγγ. Μπαλτάς. «Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν “δεσμεύσει” άδειες, αλλά τις διατηρούν ανενεργές είναι μεγάλος, ξεπερνά τον εθνικό στόχο του 20% για τις ΑΠΕ», εξηγεί στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΟΧ στο Συμβούλιο, ομότιμος καθηγητής του Παντείου κ. Παύλος Λουκάκης. «Αν δεν επανεξεταστούν αυτές οι άδειες με βάση τις νέες ρυθμίσεις του ειδικού χωροταξικού, τότε δεν έχει κανένα νόημα να το θεσπίσουμε, αφού δεν θα έχει πραγματικό πεδίο εφαρμογής». Υπολογίζεται ότι οι εκκρεμούσες άδειες αντιστοιχούν σε 6-6.500 MW.

Οι φορείς πάντως δεν κατέληξαν σε κοινή θέση για το θέμα της χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε δάση και δασικές εκτάσεις. Χαρακτηριστική των στρεβλώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν είναι καταγγελία που κατατέθηκε στο Συμβούλιο από τη Λευκάδα, σύμφωνα με την οποία μια εταιρεία πιέζει... για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δασική, ώστε να μην επιτραπεί τίποτα άλλο εκτός από το αιολικό πάρκο! Τέλος, ανάμεσα στις προτάσεις των φορέων ήταν να τροποποιηθεί ο γενικός οικοδομικός κανονισμός, ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση μικρών φωτοβολταϊκών στις ταράτσες των κτιρίων. Η ρύθμιση αυτή, εκτιμούν ορισμένοι φορείς, θα δώσει ώθηση στα οικιακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, ανάλογη με αυτή των ηλιακών θερμοσιφώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker