Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Carl von Linné


Τον έχουν αποκαλέσει "πατέρα της οικολογίας" και "πρώτο οικολόγο". Ο λόγος για τον Κάρολο Λινναίο (Carl von Linné ή Carolus Linnaeus στα λατινικά), το διάσημο Σουηδό φυσικό επιστήμονα του οποίου εφέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη γέννηση (1707-1778).

Η επέτειος των 300 χρόνων από τη γέννηση του Λινναίου εορτάζεται με περισσότερες από 600 εκδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Κάρολος Λινναίος είναι ευρύτερα γνωστός ως ο φυσικός επιστήμονας που ”έβαλε τη φύση σε τάξη” χάριν του συστήματος ταξινόμησης του φυσικού κόσμου που επινόησε.

Το σύστημα ονοματολογίας, καταγραφής και ταξινόμησης του Λινναίου χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Υπήρξε ένας από τους πιο επιφανείς επιστήμονες της Ιστορίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κατανοούμε εμείς σήμερα τις σχέσεις που διέπουν τα διάφορα είδη στον πλανήτη μας.

Ο Κάρολος Λινναίος διακατεχόταν από πάθος για τη φύση
Ο Λινναίος διακατέχονταν από πάθος για τη φύση και μπορεί δικαία θεωρείται ως ”ο πρώτος οικολόγος παγκοσμίως”.

Ο θρύλος του έχει μεγάλη σημασία για την ενδυνάμωση του ενδιαφέροντος των νέων και στην Ελλάδα για την έρευνα και το περιβάλλον.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, πολλές από αυτές επικεντρώνουν στην οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η Πρεσβεία της Σουηδίας μαζί με την Ελληνική Εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, την Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς, καθώς και με την υποστήριξη του ΣΚΑΪ ως χορηγού επικοινωνίας και άλλων συνεργατών, γιορτάζουν την επέτειο αυτή διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Εορταστικής περιόδου από 13 έως 21 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναϊς.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αφυπνιστούν τα παιδιά και οι νέοι σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης περιγράφοντας τον θρύλο του φυσικού επιστήμονα Κάρολου Λινναίου στo πλαίσιο μιας ευχάριστης Χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Καθημερινά θα πραγματοποιούνται περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά σε έναν συνδυασμό μάθησης και παιχνιδιού που θα διδάξει στα παιδιά περισσότερα για την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παιδιά και γονείς θα μπορούν εξάλλου να επισκεφθούν τον Κήπο του Λινναίου και να μάθουν περισσότερα για τον φυτικό κόσμο αλλά και για τον ίδιο τον Λινναίο.

Το οικολογικό ντοκιμαντέρ ”Expedition Linné” θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ακόμη, Σουηδοί καλλιτέχνες και οικολόγοι θα δώσουν ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών είναι η παρουσίαση μίας αποκλειστικής Έκθεσης Καλλιτεχνικού Σουηδικού Κρυστάλλου, αφιερωμένη στον Λινναίο και η εμφάνιση του Κουαρτέτου Πνευστών της Βασιλικής Φιλαρμονικής της Στοκχόλμης.

Επιπλέον θα λάβουν χώρα κινηματογραφικές προβολές για παιδιά, παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες γεύσεις καθώς και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον.Όλες οι εκδηλώσεις (εξαιρουμένων των χώρων εστίασης όπου θα προσφέρονται σουηδικά εδέσματα έναντι μικρού κόστους) είναι ανοιχτές στο κοινό και χωρίς είσοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα και τρόπους να συμμετοχής στις δραστηριότητες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.swedenabroad.com/athens είτε να τηλεφωνήσετε:

- Πρεσβεία της Σουηδίας: 210 72 66 110
- Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναϊδα: 210 348 00 00.

www.skai.gr

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker