Υπάρχουν 2 τεχνολογίες ανεμόμυλων. Η παλιά τεχνολογία είναι αυτή όπου η ταχύτητα περιστροφής ελέγχεται με την αεροδυναμική (stoll controlled) ενώ οι νεότερες είναι αυτές που η ταχύτητα περιστροφής ελέγχεται με τη μεταβολή της γωνίας των πτερυγίων (pitch controlled).
Όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες, αυτές χωρίζονται σε επαγωγής τύπου κλωβού (squirrel cage) - παλαιότερες -, ασύγχρονες διπλής τροφοδότησης (doubly-fed round rotor) και μεταβλητών στροφών με μετατροπείς (converters) - νεότερες -.
Το γεγονός ότι η πρωτογενής ενέργεια (αιολική) δε μπορεί να ελεγχθεί, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στα συστήματα ηλ. εν. τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω.
Ζητήματα:
1) Παρακολούθηση φορτίου, αυτόματος έλεγχος παραγωγής και ρύθμιση συχνότητας.
2) Τεχνικά χαρακτηριστικά θερμικών μονάδων υποστήριξης δικτύου διανομής.
3) Ικανότητα μεταφοράς από και προς τις ανεμώδεις περιοχές.
4) Εποπτεία και έλεγχος ανεμοδών περιοχών.
5) Ρύθμιση τάσεως.
6) Συμπεριφορά ανεμογεννητριών κατά τη διάρκεια διαταραχών στο δίκτυο διανομής.
7) Επίδραση στα δίκτυα διανομής.
8) Πρόβλεψη αιολικής παραγωγής.
9) Χωρική και χρονική κατανομή της αιολικής ισχύος.
Πηγή: Περιοδικό "Energy Point" Ιανουάριος 2008
Δρ. Καμπούρης
Αυτά είναι τα ζητήματα που καλείται να λύσει η τεχνολογία και η επιστήμη σε σχέση με την αιολική ενέργεια και όχι εάν προκαλούν μείωση των ανέμων στη Γη, ή προκαλούν ανεργία στους ανθρακωρύχους ή σκοτώνουν τα πουλιά, ή... κάνουν τα πρόβατα gay
Η εταιρία Enercon, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών της Γερμανίας τώρα δημιουργεί τη πιο ισχυρή ανεμογεννήτρια στον κόσμο, την E112. Αυτή η γιγαντιαία γεννήτρια αναβαθμίστηκε, έτσι ωστε αντί να παράγει 4,5 μεγαβάτ, τωρα παράγει 6 μεγαβάτ - ισχύς που είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση 4000 σπιτιών στη Γερμανία. Το όνομα E112 της δόθηκε επειδή εχει διάμετρο στροφείου 112 μέτρα (περίπου 367 πόδια). Έχει επίσης ενα καινοτόμο σύστημα μετάδοσης της κίνησης χωρίς γρανάζια (gearless), το οποίο δεν απαιτεί λίπανση για να λειτουργεί. Οι λεπίδες εχουν τέτοια κλίση ώστε να μειώνουν τα επίπεδα εκπομπών θορύβου.
Και να σημειώσω ότι εγώ προσωπικά βρίσκω το θέαμα των ανεμογεννητριών εξαιρετικά καλαίσθητο και high tech
σε σχέση βεβαίως με ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη όπως αυτό στη Μεγαλόπολη.
Όποιος έχει αντίρρηση ας πάει να ζήσει στη Μεγαλόπολη ή στην Πτολεμαΐδα...