Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Ανεμογεννήτριες

Η αιολική ενέργεια εξελίσσεται ταχύτατα, από μια περιθωριακή τεχνολογία σε μια σημαντική πηγή πρωτογενούς ενέργειας, ιδιαιτέρως στις χώρες της ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ηλεκτροπαραγωγή, όπου θα επηρεάσει τόσο τα συστήματα μεταφοράς ηλ. εν. όσο και τις αγορές.



Υπάρχουν 2 τεχνολογίες ανεμόμυλων. Η παλιά τεχνολογία είναι αυτή όπου η ταχύτητα περιστροφής ελέγχεται με την αεροδυναμική (stoll controlled) ενώ οι νεότερες είναι αυτές που η ταχύτητα περιστροφής ελέγχεται με τη μεταβολή της γωνίας των πτερυγίων (pitch controlled).
Όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες, αυτές χωρίζονται σε επαγωγής τύπου κλωβού (squirrel cage) - παλαιότερες -, ασύγχρονες διπλής τροφοδότησης (doubly-fed round rotor) και μεταβλητών στροφών με μετατροπείς (converters) - νεότερες -.

Το γεγονός ότι η πρωτογενής ενέργεια (αιολική) δε μπορεί να ελεγχθεί, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στα συστήματα ηλ. εν. τα οποία θα αναφερθούν παρακάτω.





Ζητήματα:

1) Παρακολούθηση φορτίου, αυτόματος έλεγχος παραγωγής και ρύθμιση συχνότητας.

2) Τεχνικά χαρακτηριστικά θερμικών μονάδων υποστήριξης δικτύου διανομής.

3) Ικανότητα μεταφοράς από και προς τις ανεμώδεις περιοχές.

4) Εποπτεία και έλεγχος ανεμοδών περιοχών.

5) Ρύθμιση τάσεως.

6) Συμπεριφορά ανεμογεννητριών κατά τη διάρκεια διαταραχών στο δίκτυο διανομής.

7) Επίδραση στα δίκτυα διανομής.

8) Πρόβλεψη αιολικής παραγωγής.

9) Χωρική και χρονική κατανομή της αιολικής ισχύος.

Πηγή: Περιοδικό "Energy Point" Ιανουάριος 2008
Δρ. Καμπούρης

Αυτά είναι τα ζητήματα που καλείται να λύσει η τεχνολογία και η επιστήμη σε σχέση με την αιολική ενέργεια και όχι εάν προκαλούν μείωση των ανέμων στη Γη, ή προκαλούν ανεργία στους ανθρακωρύχους ή σκοτώνουν τα πουλιά, ή... κάνουν τα πρόβατα gay






Η εταιρία Enercon, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών της Γερμανίας τώρα δημιουργεί τη πιο ισχυρή ανεμογεννήτρια στον κόσμο, την E112. Αυτή η γιγαντιαία γεννήτρια αναβαθμίστηκε, έτσι ωστε αντί να παράγει 4,5 μεγαβάτ, τωρα παράγει 6 μεγαβάτ - ισχύς που είναι αρκετή για την ηλεκτροδότηση 4000 σπιτιών στη Γερμανία. Το όνομα E112 της δόθηκε επειδή εχει διάμετρο στροφείου 112 μέτρα (περίπου 367 πόδια). Έχει επίσης ενα καινοτόμο σύστημα μετάδοσης της κίνησης χωρίς γρανάζια (gearless), το οποίο δεν απαιτεί λίπανση για να λειτουργεί. Οι λεπίδες εχουν τέτοια κλίση ώστε να μειώνουν τα επίπεδα εκπομπών θορύβου.

Και να σημειώσω ότι εγώ προσωπικά βρίσκω το θέαμα των ανεμογεννητριών εξαιρετικά καλαίσθητο και high tech





σε σχέση βεβαίως με ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο λιγνίτη όπως αυτό στη Μεγαλόπολη.




Όποιος έχει αντίρρηση ας πάει να ζήσει στη Μεγαλόπολη ή στην Πτολεμαΐδα...

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

System Report


Αναφορά συστήματος λοιπόν:

Παράγοντας Α: Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχτηκε μια σημαντική διαταραχή, μπορώ να πω ότι με ευκολία κατάφερε να την αποσβέσει και να επανέλθει στην αρχική του ισορροπία. Διαπιστώνω ότι με τη πάροδο του χρόνου, η παράμετρος Α έχει αποκτήσει αναισθησία στις εξωτερικές διαταραχές, μια ανελαστικότητα, η οποία φιλτράρει κάθε "εισβολή". Προσοχή μόνο μη καταλήξει σε ακαμψία, οπότε μια μικρή διαταραχή θα προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος.

Παράγοντας Ο-Α: Μάλλον προβληματικός παράγοντας, ο οποίος δέχεται 2 αντίθετες παραμέτρους. Προς το παρόν διατηρείται επικρατούσα η μία παράμετρος, αλλά με -κατά καιρούς- μετατόπιση στη δεύτερη, για ανακούφιση των πιέσεων που ασκεί.

Παράγοντας Γ: Κανένα πρόβλημα. Συνεχώς βελτιώνεται.

Παράγοντας Υ: Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Η λογική και αναμενόμενη φθορά του χρόνου, αλλά το σύστημα προσπαθεί να μειώσει τις συνέπειες αυτές.

Παράγοντας Ε: Δυστυχώς είναι εκείνος ο παράγοντας ο οποίος εξαρτάται κατά 10% από το σύστημα και 90% από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι εμπίπτουν σε χαοτικές συνθήκες, εξού και η αδυναμία ελέγχου τους από το σύστημα. Στη παρούσα φάση υπάρχει μια ύφεση με προοπτικές βελτίωσης στο άμεσο μέλλον. (Ενημέρωση: Η ύφεση τελικά είναι πιο μεγάλη από ότι περίμενα. Βασικά προβλέπεται να κρατήσει τόσο ώστε να ανατρέψει τα δεδομένα).

Γενικό συμπέρασμα λοιπόν: Το σύστημα συνεχίζει να συμπεριφέρεται στους περισσότερους παράγοντες με ιδιάζον τρόπο σε σχέση με άλλα ομοειδή συστήματα, ο οποίος (τρόπος) το κρατά σε συνθήκες (κατά πλειοψηφία) δυναμικής και σχετικά ασταθούς ισορροπίας.

Σημείωση 1: Ο Παράγοντας Α προβλέπεται να δεχτεί άλλη μια επίθεση σήμερα, αλλά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν με βεβαιότητα γνωστό. Δεν ανησυχώ.

Σημείωση 2: Θαυμάζω εκείνους που ελέγχουν συστήματα (π.χ. υπολογιστικά συστήματα σε σύνθετες κατασκευές) με περισσότερες παραμέτρους!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Δυσωδία...

Η αίσθηση της βρόμας και της δυσωδίας που αναδύεται από τα δημόσια πεπραγμένα με διακατέχει εδώ και χρόνια, αλλά το τελευταίο καιρό η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η παρακάτω εικόνα νομίζω ότι είναι αντιπροσωπευτική για τη κατάσταση της χώρας (και των πολιτών της). Έχουν ξεχειλίσει πια τα κάθε λογής σκουπίδια...

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Η απάτη της αστρολογίας

Χ. ΒΑΡΒΟΓΛΗΣ

Aναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς όλοι θέλουν να ξέρουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορούν όμως κάποιοι να το προβλέπουν; Είναι η αστρολογία επιστήμη; Οι αστρονόμοι λένε «όχι»! Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν;

Με την αλλαγή του νέου χρόνου η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά γέμισαν από αστρολογικές προβλέψεις για το 2003. Έχει άραγε όλη αυτή η παραφιλολογία κάποια σχέση με την πραγματικότητα; Η επιστημονική απάντηση είναι απλή και σύντομη: Και βέβαια δεν έχει. Αποτελεί κοινή διαπίστωση το γεγονός ότι η αστρολογία έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Το μαρτυρούν οι τακτικές στήλες ωροσκοπίων στις περισσότερες εφημερίδες και στα περιοδικά, καθώς και οι συχνές παρουσιάσεις αστρολογικών προβλέψεων στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν θετικά την αστρολογία με το επιχείρημα ότι «αφού ασχολούνται τόσοι μαζί της, και μάλιστα πετυχημένα, δεν μπορεί, θα έχει και κάποια δόση αλήθειας». Πολύ λίγοι, δυστυχώς, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η «μόδα» αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη. Είναι φανερό ότι ευνοεί τον σκοταδισμό και ωθεί τους ανθρώπους στη μοιρολατρία, αφού θεωρεί ότι οι πράξεις τους δεν οφείλονται στην ελεύθερη βούληση. Υπάρχει όμως και ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι εξαρχής ορατό: στην αστρολογία πιστεύουν και πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και το μέλλον του τόπου (π.χ., πολιτικοί ή καλλιτέχνες). Η πίστη τους αυτή είναι δυνατόν όχι μόνο να τους οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και να φέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανθρώπους έξω από το πολιτικό σύστημα.

Πίστη και μαντεία

Το φαινόμενο της πίστης στην αστρολογία έχει βαθιές ρίζες. Αυτή η μορφή της μαντείας ξεκίνησε από τους λαούς της Μεσοποταμίας, επειδή εκεί, σε αντίθεση με την αρχαία Ελλάδα, επικρατούσε η δύναμη του ιερατείου και όχι ο ορθολογισμός των φυσικών φιλοσόφων. Έτσι η σύνδεση αστρονομίας - θρησκείας, η οποία είναι εμφανής στα ονόματα των πλανητών (π.χ., Αφροδίτη, Αρης, Δίας κτλ.), σε συνδυασμό με την άγνοια της ασήμαντης θέσης που έχει η Γη στο Σύμπαν, οδήγησε στην αντίληψη ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τη ζωή μας.

Υπάρχει άραγε επιστημονική βάση στην αστρολογία; Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική, αφού καμία από τις γνωστές δυνάμεις της φυσικής δεν μπορεί να εξηγήσει οποιαδήποτε επίδραση των πλανητών στην καθημερινή ζωή. Για παράδειγμα, ένα κοντινό σώμα, όπως π.χ. ο γυναικολόγος κατά τη γέννα, εξασκεί στο νεογέννητο μωρό έξι φορές μεγαλύτερη βαρυτική δύναμη από ό,τι ο Αρης! Αλλωστε, αν η αστρολογία ήταν επιστήμη, τότε κάθε μέρα τα ωροσκόπια όλων των αστρολόγων θα συμφωνούσαν μεταξύ τους, αφού υπολογίζονται με τα ίδια δεδομένα.

Πέρα όμως από αυτόν τον απλό συλλογισμό, η αστρολογία δυσκολεύεται να απαντήσει ικανοποιητικά σε πολλά άλλα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το αστρονομικό φαινόμενο της μετάπτωσης των ζωδίων, σύμφωνα με το οποίο η θέση των 12 ζωδίων αλλάζει στον ουρανό αργά αλλά σταθερά. Για παράδειγμα, τη σημερινή εποχή κατά το χρονικό διάστημα 21 Μαρτίου ως 20 Απριλίου ο Ήλιος βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και όχι στον αστερισμό του Κριού, όπως αναφέρεται στα ωροσκόπια. Πώς συμφωνεί αυτό με το γεγονός ότι οι αστρολόγοι έχουν συνδέσει τον χαρακτήρα κάθε ατόμου με τα χαρακτηριστικά του ζωδίου που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησής του;

Οι θέσεις της Αφροδίτης

Ένα άλλο πρόβλημα ανακύπτει από το γεγονός ότι οι αστρολόγοι συντάσσουν τα ωροσκόπια με βάση τη θέση των πλανητών στον ουρανό, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το πραγματικό μέγεθός τους ούτε για την πραγματική τους απόσταση από τη Γη. Για παράδειγμα, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Ήλιο θεωρείται ότι έχει την ίδια αστρολογική σημασία είτε ο πλανήτης βρίσκεται στην εμπρός πλευρά του Ήλιου, ανάμεσα σε αυτόν και στη Γη, είτε στην πίσω, παρ' όλο που στη δεύτερη περίπτωση είναι σε πενταπλάσια απόσταση από τη Γη. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι η αστρολογία αναπτύχθηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν πως οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από τη Γη και όχι γύρω από τον Ήλιο. Τότε όμως γιατί δεν παίζουν αστρολογικό ρόλο και άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι των άλλων πλανητών ή οι αστεροειδείς ή ακόμη και οι πλανήτες άλλων πλανητικών συστημάτων, από αυτούς που ανακαλύπτονται κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια; Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο απομακρυσμένος από τους πλανήτες, ο Πλούτωνας, είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος αστεροειδής.

Οι πλανήτες Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, δηλαδή σίγουρα μετά την καθιέρωση των «νόμων» της αστρολογίας. Έχουν οι πλανήτες αυτοί αστρολογική σημασία; Αν ναι, τότε τα ωροσκόπια πριν από την ανακάλυψή τους ήταν λανθασμένα. Αν όχι, τότε σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους που έχουν; Επιπλέον είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς «ανακαλύφθηκε» η αστρολογική τους επίδραση. Σίγουρα όχι από τα ονόματά τους, αφού αυτά επελέγησαν με τυχαία κριτήρια από τους σύγχρονους αστρονόμους. Το επιχείρημα ότι η αστρολογική επιρροή τους προέρχεται από την εμπειρία δεν μπορεί να σταθεί, αφού περιφέρονται τόσο αργά γύρω από τον Ηλιο ώστε από την εποχή που ανακαλύφθηκαν δεν έχουν διέλθει ακόμη από όλα τα ζώδια.


Οι στατιστικές έρευνες

Όλα όμως τα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι εύκολο να αντιπαραταχθούν στη διαδεδομένη αντίληψη ότι «η αστρολογία δουλεύει». Πόσοι από εμάς δεν διαβάσαμε το ωροσκόπιό μας, έστω και «για πλάκα», σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, για να διαπιστώσουμε ότι πολλές από τις προβλέψεις βγήκαν τελικά αληθινές; Μήπως τελικά η αστρολογία είναι πραγματική επιστήμη, όπως η φυσική και η χημεία; Ευτυχώς τέτοιου είδους ερωτήματα μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου ή η κατανάλωση καυσίμων ενός αυτοκινήτου, δηλαδή με στατιστικές μελέτες, και τέτοιες έχουν γίνει πολλές. Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: επιλέγεται ένα δείγμα ανθρώπων και επιχειρείται, με κάποιον αντικειμενικό τρόπο, να εκτιμηθεί η επιτυχία των ωροσκοπίων που συντάσσουν διάφοροι αστρολόγοι για αυτούς. Η καλύτερη ίσως στατιστική μελέτη αυτού του είδους οργανώθηκε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ από τον Σον Κάρλσον, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, και την επίσημη ένωση αμερικανών αστρολόγων και δημοσιεύθηκε στο εγκυρότατο περιοδικό «Φύση» («Nature»). Σε 30 αναγνωρισμένους αστρολόγους, μέλη της οργάνωσης, δόθηκαν όλα τα στοιχεία που αυτοί θεωρούσαν απαραίτητα για να υπολογίσουν ο καθένας το ωροσκόπιο τεσσάρων διαφορετικών ατόμων. Στη συνέχεια τα ωροσκόπια που είχε συντάξει ο καθένας μοιράστηκαν στους υπόλοιπους αστρολόγους τυχαία. Μαζί με κάθε ωροσκόπιο δόθηκαν και τα ψυχολογικά προφίλ τριών ατόμων, του τύπου που είχε συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ του Κάρλσον και των αστρολόγων, εκ των οποίων το ένα ανήκε στο πρόσωπο του ωροσκοπίου και τα άλλα δύο ήταν τυχαία. Οι αστρολόγοι έπρεπε να βρουν ποιο ψυχολογικό προφίλ ταίριαζε στο κάθε ωροσκόπιο που τους είχε δοθεί. Αν οι αστρολόγοι απαντούσαν τυχαία, θα έπρεπε να έχουν ποσοστό επιτυχίας 33,33%, αφού η πιθανότητα να επιλέξουν στην τύχη το σωστό ωροσκόπιο ήταν μία στις τρεις. Εξαρχής οι αστρολόγοι είχαν προβλέψει ότι το ποσοστό επιτυχίας τους θα ήταν μεγαλύτερο από 50%. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 34%, ποσοστό που όχι μόνο ήταν κατώτερο από το συμφωνημένο «όριο» του 50%, αλλά και στατιστικά δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από το 33,33%. Με άλλα λόγια, ένα φάρμακο που θα έδινε αυτά τα ποσοστά ίασης δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια κυκλοφορίας. Αντίστοιχα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να σημάνει και το τέλος της αστρολογίας στη συνείδηση του κόσμου. Οι άνθρωποι όμως πάντα θα έχουν την ανάγκη της ελπίδας και της ψυχολογικής στήριξης στις δύσκολες στιγμές τους και οι αστρολόγοι πάντα θα τις προσφέρουν, πάντα βέβαια με το αζημίωτο.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=13767&m=H07&aa=1


Το να πω ότι συμφωνώ είναι περιττό. Για να δείτε το παράλογο της υπόθεσης "Αστρολογία", δείτε την παρακάτω συζήτηση. Είναι τεράστια, αλλά αξίζει το κόπο. Εγώ πραγματικά διασκέδασα:

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=1&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=96


Δείτε και την άποψη ενός μαθηματικού:

http://www.ftou.gr/articles/show.asp?category=tsekourata&id=111

Και το παρακάτω άρθρο του κ. Νίκου Δήμου:

άρθρο του Νίκου Δήμου στο "Discovery & Science" - Οκτ. 2005

Πριν από ένα μήνα πήρα ένα απροσδόκητο email. Ευγενικό, συμπαθές αλλά …επικίνδυνο. Αφαιρώντας μερικά άσχετα και προσωπικά, το παραθέτω για να το σχολιάσω:

Κύριε Δήμου γεια σας, μας ενώνει η κοινή λατρεία μας για τις γάτες... αλλά μας χωρίζει η αστρολογία! Για να μην παρεξηγηθώ (είμαι επιστήμονας πρώτα απ' όλα, αρχιτέκτονας μηχανικός) θέλω να σας στείλω ένα μικρό απόσπασμα από μία απάντηση που έδωσα σε ένα forum σε κάποιον κατήγορο της αστρολογίας:


"Αγαπητέ D., χρησιμοποιείς ένα απαξιωτικό ύφος για τους αστρολόγους και δεν σε αδικώ. Αν η εικόνα που έχεις για μας είναι εκείνη με τις αστρολόγες των πρωινών μαγκαζίνων και εγώ μαζί σου! Αρκετές από αυτές έχουν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης και δεν τους ενδιαφέρει ειλικρινά η αστρολογία, παρά μόνο το να βγαίνουν στα κανάλια και να εισπράττουν το παχυλό τσεκ τους στο τέλος του μήνα. Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν πολλοί μορφωμένοι και σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία, κάνουν έρευνες κ.λ.π. αλλά δεν έχουν πρόσβαση στα Μ.Μ.Ε. γιατί τα "πόστα" τα έχουν πιάσει (μέσω των ισχυρών γνωριμιών τους) οι προαναφερθείσες αστρολόγες. Έτσι, δύσκολα θα μάθεις γι' αυτούς, γενικά δύσκολα θα μάθει ο μέσος άνθρωπος γι' αυτούς, κι αυτό αποτελεί μία μικρή τραγωδία για τη σύγχρονη ελληνική αστρολογία...."

Υπάρχουν λοιπόν όντως σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την αστρολογία απλά (όπως εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα, αφού έχετε συνειδητοποιήσει τη δυστυχία του να είσαι έλληνας) στον ελληνικό μικρόκοσμο τα πόστα τα έχουν καταλάβει αυτές οι αστρολόγες, μην επιτρέποντας σε καμία άλλη υπεύθυνη, σοβαρή φωνή να αρθρώσει λόγο (γιατί αν άρθρωνε θα φαινόταν η γύμνια των συγκεκριμένων κυριών).

Σας καλώ να επισκεφτείτε το δικτυακό μας τόπο: www.greekastrology.gr Νάστε καλά!


Ως εδώ η επιστολή. Αυτή τη διάκριση ανάμεσα σε "σοβαρές" και μη ψευδοεπιστήμες την έχω συναντήσει αρκετές φορές. Ακούω πως ο τάδε είναι "σοβαρός" ομοιοπαθητικός - όχι όπως οι πολλοί που είναι απατεώνες, ή ότι η δείνα είναι "σοβαρό" διάμεσο (κοινώς μέντιουμ). Συνήθως η επίκληση της σοβαρότητας συνοδεύεται κι από κάποιον επιστημονικό τίτλο, άσχετο όμως με το θέμα. Π. χ. όπως εδώ: αρχιτέκτων-αστρολόγος, ή μηχανολόγος-ομοιοπαθητικός. (Αστροφυσικό που να ασχολείται με αστρολογία), δεν θα συναντήσετε.

Η διάκριση αυτή κάνει τα πράγματα πιο επικίνδυνα, γιατί παραπλανά ακόμα πιο εύκολα τους αφελείς. Το επιστημονικό κύρος του (άσχετου) πτυχίου, μεταφέρεται και ανυψώνει την ψευδο-επιστήμη. Σου λέει ο άλλος: "για να είναι επιστήμων αυτός, τότε δεν μπορεί η αστρολογία να είναι απάτη".

Στην πραγματικότητα η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις "αστρολόγες" των τηλεοπτικών πρωϊνάδικων και στους "σοβαρούς" αστρολόγους, είναι το ύφος. Οι τελευταίοι είναι πιο λόγιοι και σοβαροφανείς. Επισκέφθηκα και το site που μου πρότεινε ο επιστολογράφος μου, αλλά δεν είδα τι παραπάνω προσφέρει. Όπως του έγραψα, δεν αλλάζει σε τίποτα την ουσία των πραγμάτων.

Και η ουσία είναι πως η αστρολογία δεν έχει ίχνος επιστημονικής αξιοπιστίας. Εκτός από το ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη θεωρία για την σχέση των αστερισμών με τις τύχες των ανθρώπων, όποτε έγινε επιστημονική αξιολόγηση αστρολογικών προγνώσεων αποδείχθηκε ότι δεν ξεπερνούσαν ούτε το νόμο των πιθανοτήτων!

Λυπάμαι που έγραψα πικρά λόγια σε ένα συνάδελφο γατόφιλο - αλλά με έκανε και πάλι να απορήσω πώς κάποιος ευφυής και μορφωμένος άνθρωπος μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοια πράγματα.

Για μένα οι αστρολόγοι ανήκουν σε δύο κατηγορίες: τους αφελείς και τους αγύρτες. Οι αφελείς πιστεύουν σε αυτό που κάνουν. Είτε από έλλειψη επιστημονικής κατάρτισης, είτε από συναισθηματική ανάγκη να ακουμπήσουν σε κάτι που κάνει το αβέβαιο της ζωής λιγότερο επώδυνο. Διακρίνονται από τους άλλους από μία σημαντική παράμετρο - δεν εκμεταλλεύονται οικονομικά την πίστη τους. (Υποψιάζομαι πως ο επιστολογράφος μου ανήκει σε αυτούς).

Περιττό να πούμε πως είναι ελάχιστοι. Η συντριπτική πλειονότητα είναι στυγνοί επαγγελματίες που πουλάνε, εν γνώσει τους, σκάρτο εμπόρευμα. Και επ' αυτού θα έπρεπε να επεμβαίνει ο εισαγγελέας, ή τουλάχιστον η αγορανομία. Αφού είναι αδίκημα να πουλάω νεράκι για φάρμακο, γιατί μπορώ να πουλάω αέρα για προβλέψεις; Γιατί πάω φυλακή όταν παίρνω χρήματα από κάποιον για να τον εξυπηρετήσω με ανύπαρκτες γνωριμίες υψηλών προσώπων - και δεν πάω όταν τον καθοδηγώ με ανύπαρκτους "ωροσκόπους";

Αν μελετήσετε λίγο τα νέα όπλα της "επιστημονικής" αστρολογίας (σήμερα για ευκολία τα ωροσκόπια καταρτίζονται από προγράμματα υπολογιστών) θα δείτε με τι πρωτόγονες μεθόδους είναι δομημένα αυτά τα προγράμματα. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι μεσολαβούν οι "κομπιούτερ", δίνει άλλη αίγλη στην αποπλάνηση.

Γράφοντας στο RAM πριν από χρόνια, είχα αποκαλέσει τους αστρολόγους, απατεώνες - και τους είχα προκαλέσει να με μηνύσουν για εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμιση. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε κάποτε μία δικαστική απόφαση επάνω στο θέμα - βάσει της οποίας θα μπορούσε να διωχθεί κάθε αστρολόγος.

Τρελοί ήταν να το κάνουν; Δεκαπέντε χιλιάδες αστρολόγοι υπάρχουν επίσημα στην Ελλάδα (τόσοι είναι δηλωμένοι στην εφορία!) ούτε ένας δεν ενοχλήθηκε!

Αλλά δεν φταίνε μόνον αυτοί! Όπως είχε γράψει πριν από δεκαετίες η "Εστία" σχολιάζοντας μία δικαστική απόφαση: "Ο απατεών, που πούλησε σε αφελή τα Ανάκτορα, κατεδικάσθη. Δεν θα έπρεπε να καταδικαστεί λόγω βλακείας και ο αφελής που τον πίστεψε;"


Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Knight Rider - Ο Ιππότης της Ασφάλτου

Ο Ιππότης της ασφάλτου (Knight Rider) είναι μια αμερικανική τηλεοπτική σειρά που διήρκεσε από τις 26 Σεπτεμβρίου 1982, έως την Τετάρτη, 8 Αύγουστοι 1986. Η σειρά αφορούσε τον Michael Knight (David Hasselhoff), ένα είδος σύγχρονού "ιππότη", που οδήγησε το πιο προχωρημένο έξυπνο αυτοκίνητο με τεχνητή νοημοσύνη. Δημιουργός της σειράς ο Glen A. Larson, όπου η σειρά έγινε αυτόματα επιτυχία.

ΚΙΤΤ (Knight Industries Two Thousand) ήταν για πολλούς ο πραγματικός σταρ του show. Το αυτοκίνητο είχε υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη επιπέδου, με ικανότητα λόγου (φωνη του William Daniels), και σαρκασμού, όπου αντιμετωπιζόταν από τον Michael Knight ως ισότιμο συνεργάτη. Ο KITT μπορούσε να οδηγηθεί μόνος του όταν ο Michael Knight ήταν απασχολημένος, και μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί του μέσω ενός communicator καρπού ή "comlink" (ένα τροποποιημένο LCD ραδιόφωνο AM ρολόι). Ο KITT ουσιαστικά αποτελούνταν από δυο χωριστές μηχανές: Knight 2000 το όχημα και Knight 2000 ο μικροεπεξεργαστής.

Τώρα νομίζω ότι είναι περιττό να πω ότι η σειρά αυτή "σημάδεψε" την παιδική μου ηλικία και ήταν ένας από τους λόγους που με έκαναν να αγαπήσω τα αυτοκίνητα και τους υπολογιστές. Τουλάχιστον, έστω και στοιχειωδώς αυτές οι σειρές (να μη ξεχνάμε ότι ο Michael Knight δε χρησιμοποιούσε ποτέ όπλο), προσέφεραν "σωστή" διαπαιδαγώγηση.

Η "Μαρία η άσχημη", τι προσφέρει στα παιδιά; Για να μη πω τα παρακμιακά του Alter (Πάνια κτλ). Για αυτό το λόγο έχω εκτοπίσει από το σπίτι μου τη τηλεόραση. Μόνο μια κάρτα τηλεόρασης στον υπολογιστή, μήπως και χρειαστεί να δω κάτι.

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Ο μέγας καλλιτέχνης και άλλα Ελληνοφρενικά!

Το παραπάνω έργο λέγεται: "Το πουλί". Θα μπορούσε να είναι το ζωγραφικό έργο ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη, αλλά στη πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο "γαλαξιακού" μεγέθους. Με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκόπιου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) μια διεθνής ομάδα αστρονόμων έχει ανακαλύψει μια άκρως εντυπωσιακή, αλλά σπάνια, περίπτωση μιας τριπλής συγχώνευσης γαλαξιών. Αυτό το σύστημα των τριών γαλαξιών που οι αστρονόμοι το ονόμασαν "Το Πουλί", αποτελείται από δύο τεράστιους σπειροειδείς γαλαξίες και έναν τρίτο ανώμαλο γαλαξία.

Λόγω της ομοιότητας του συστήματος με ένα πουλί, το αντικείμενο ονομάστηκε Το Πουλί, με το "κεφάλι" να είναι ο τρίτος νέος γαλαξίας, και η "καρδιά" και το "σώμα" να είναι οι πυρήνες των άλλων δύο γαλαξιών, ενώ τα "φτερά" και η "ουρά" οφείλονται στις παλιρροιακές αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών. Οι ουρές αυτές εκτείνονται περισσότερο από 100.000 έτη φωτός, ή το μέγεθος του δικού μας Γαλαξία.

Επομένως η φύση μπορεί να δημιουργήσει έργα τέχνης απείρως μεγαλύτερης κλίμακας από τα ανθρώπινα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------


Στα "δικά μας" τώρα. Από το παράθυρο της δουλειάς μου βλέπω καθημερινά τον κλασσικό τον μαλάκα τον Έλληνα, όπου όταν δει νοσοκομειακό με αναμμένους φάρους να ουρλιάζει, πάει και κολλά πίσω του να περάσει μαζί του. Μόλις πριν από λίγο το ξαναείδα αυτό, όπου τα αυτοκίνητα που ήταν μπροστά από το ΕΚΑΒ, έκαναν στην άκρη για να περάσει, αλλά κάποιος από αυτούς έτρεξε να κολλήσει πίσω του για να περάσει και όλους τους υπόλοιπους που είχαν κάνει στην άκρη. Δε το ακολουθούσε από την αρχή το ασθενοφόρο ο εν λόγω "μάγκας" και το ΕΚΑΒ μόλις είχε πάει για παραλαβή, δεν επέστρεφε στο Νοσοκομείο που είναι κοντά. Άρα δε το συνόδευε...
Αλλά ένα φορτηγό που είχε επίσης κάνει στην άκρη, τον είδε τον έξυπνο και μόλις τον πέρασε το νοσοκομειακό, έκανε ένα ξεγυρισμένο κλείσιμο το φορτηγό στον τύπο, όπου κόντεψε να τον στείλει να μετρήσει τη κολόνα της ΔΕΗ. Από τις κινήσεις του φορτηγατζή, φάνηκε ότι είχε αντιληφθεί το τι έγινε με τον τύπο και επίτηδες του την έκανε. Το όλο σκηνικό έγινε σε 50 μέτρα, οπότε είχα συνολική άποψη του συμβάντος. Και βεβαίως ο κλασσικός ο μαλάκας ο Έλληνας την έκανε γαργάρα την υπόθεση αφού κατάλαβε ότι κάποιος πιο "δυνατός" (= μάγκας) του την έφερε. Ούτε κόρνα ούτε φώτα ούτε μπινελίκι. Τουλάχιστον το θράσος του σταμάτησε στη νταλίκα.

Γιαυτό δε θέλω να οδηγώ στη πόλη... και να αντιμετωπίζω τον κάθε μαλάκα. (3 φορές η λέξη μαλάκας σε γραπτό μου!!!!!! ΟΥΑΟΥ!)

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Δε ξεκινήσαμε καλά...




Δε ξεκίνησε καλά η νέα χρονιά... Χωρίς ίχνος προκατάληψης, απλά σαν διαπίστωση το λέω. Εξάλλου δεν αφορά εμένα η στραβή, αλλά κοντινούς μου ανθρώπους. Απλά τα γεγονότα μου ξύπνησαν δικές μου άσχημες θύμησες από το παρελθόν.

Α! Ξύπνησα και με τα 6,5 ρίχτερ σήμερα το πρωί από το Λεωνίδιο...


Εν τω μεταξύ εγώ αυτές τις μέρες κυνηγώ τη σκιά μου πάλι, όπως οι σκύλοι την ουρά τους. Γαμώτο... Γιατί προσπαθώ να μου δημιουργώ διλήμματα σε θέματα που έχω πάρει τις αποφάσεις μου; Πάω γυρεύοντας πάλι να σπάσω τα μούτρα μου. Τουλάχιστον αυτή τη φορά είμαι προετοιμασμένος για την (αρνητική) έκβαση της υπόθεσης, οπότε ελπίζω να μη με χαλάσει... (Είμαι μαζόχας τελικά ώρες ώρες)

Πάω να συνεχίσω τη μελέτη μου. Τα βρήκα δύσκολα με την εργασία, αλλά ελπίζω μέχρι το τέλος της βδομάδας που έρχεται να έχω τελειώσει. Αλλά γιατί οι αριθμοί μου βγαίνουν είτε πολύ μεγάλοι είτε πολύ μικροί; Μέσος όρος δεν υπάρχει;

Καλή βδομάδα...

Και να μη ξεχνάμε πως:

Πρωταθλητής χειμώνα ο Ολυμπιακός


Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα έχει ο Ολυμπιακός μετά το τέλος του πρώτου γύρου της Σούπερ Λίγκας και την ήττα της ΑΕΚ (2-1) στην Τρίπολη από τον Αστέρα. Νίκη για τον ΠΑΟΚ 1-0 την Λάρισα στο τελευταίο ματς του Βρύζα. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε δύσκολα με 1-0 της Καλαμαριάς.. Άλωσε το Ηράκλειο (0-1) ο Αρης. Σημαντικό διπλό (0-2) για τον Πανιώνιο στην έδρα του Ατρομήτου. Βέροια-Λεβαδειακός 3-1 και Skoda Ξάνθη-Εργοτέλης 1-0, οι αναμετρήσεις που άνοιξαν το πρόγραμμα της Κυριακής. Ποδαρικό χθες στο 2008 με τη συνάντηση Ηρακλής-Ολυμπιακός 1-2.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2008

Καλή Χρονιά!


Πρώτη ανάρτηση για το 2008 και έκανα πάλι φέτος την "πατροπαράδοτη" πρωτοχρονιάτικη πρωινή εκδρομή μου. Φέτος ξεκίνησα για Θήβα, αλλά η ομίχλη με γύρισε πίσω και πήγα από Μάνδρα - Οινόη - Βίλια - Ψάθα - Αλεποχώρι - Μέγαρα. Άντε και του χρόνου...

Οι φωτογραφίες βρίσκονται στο: http://picasaweb.google.gr/manosbmw

 
eXTReMe Tracker