Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

«Κερδίζουν έδαφος» οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


Η Ελλάδα παρά την περίσσεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ήλιος, άνεμοι κ.λπ.), δυστυχώς δεν πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από (ΑΠΕ) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πολύ μακριά από το στόχο του 20% που έχει θέσει η E.E. μέχρι το 2010.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ήπιες μορφές ενέργειας, αποτελούν μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχήν, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση, καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερο, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ φιλικές στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα.

Φυτά, τα οποία μπορούν να καλλιεργηθούν ως εναλλακτικές πηγές ενέργειας θεωρούνται από πολλούς ως μεγάλη και «καθαρή» πηγή ενέργειας, ενώ από άλλους αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνη λύση που θα ενισχύσει τη λειψυδρία και την εξάντληση των γόνιμων εδαφών.

Οι κινήσεις των χωρών

Η Ελλάδα καίει πετρέλαιο και λιγνίτη, προωθεί μόνο το φυσικό αέριο και αποβάλλει ρύπους θερμοκηπίου. H ΔEH πλήρωσε, το 2005, 70 εκατ. ευρώ για «δικαιώματα ρύπων», ενώ ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Μεγαλόπολης εκπέμπει από μόνος του το 40% των εγχώριων εκπομπών οξειδίου του θείου και σχεδόν το 9% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, αρκετές χώρες στρέφονται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ΗΠΑ, οι οποίες βελτιώνουν την τεχνολογία για την ηλιακή ενέργεια και επιχορηγούν γενναία την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων.

Στη Γαλλία - ένα άλλο παράδειγμα - αποφασίστηκε η κατασκευή τριών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (υπολείμματα οργανικών ουσιών, συνήθως φυτικής προέλευσης). H ισχύς υπολογίζεται σε 300 μεγαβάτ, σχεδόν το ένα τρίτο της ισχύος ενός τυπικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρισμού.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση κατέστησε αναγκαία τη χρήσης συστημάτων ηλιακής ενέργειας σε όλα τα νεόδμητα κτίρια, στο πλαίσιο του νέου οικοδομικού κώδικα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να καλύπτει το 30 με 70 τοις εκατό της κατανάλωσης ρεύματος για ζεστό νερό, ανάλογα με την τοποθεσία και την αναμενόμενη κατανάλωση νερού.

Επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

Στη χώρα μας οι επενδυτές παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/B). Eπιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, ασφαλιστικοί οργανισμοί, επενδυτικά σχήματα, αλλά και ιδιώτες, εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στα Φ/B, καθώς ο νέος νόμος για την προώθηση των AΠE 3468/2006, δίνει τη δυνατότητα επενδύσεων μηδενικού ρίσκου, μηδενικής ενασχόλησης και εγγυημένα σημαντικής απόδοσης.

Καθώς η χρηματοδότηση των επενδύσεων σε AΠE, βάσει του νέου αναπτυξιακού νόμου, αναμένεται να φτάσει έως και το 60% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (MME) και η τιμή πώλησης είναι από 0,40 ευρώ έως 0,50 ευρώ ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (εγγυημένη για τουλάχιστον 20 έτη), η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι μια επένδυση με ελάχιστο ρίσκο και εγγυημένη απόδοση, η οποία ανέρχεται σε 20% - 25%, χωρίς υπολογισμό, όμως, του κόστους της γης, καθώς και της απόσβεσης του εξοπλισμού που ανέρχεται στο 5% ετησίως.

www.kathimerini.gr Πηγές: Reuters, NY Times, ΑΠΕ, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker