Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

Δυσοίωνη έκθεση για το κλίμα: Αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας


Οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές μπορεί να είναι "μη αναστρέψιμες", όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC/GIEC) οι οποίοι υιοθέτησαν την Παρασκευή στη Βαλένθια ένα κείμενο περίληψης της τέταρτης έκθεσής τους που απευθύνεται στους ηγέτες του πλανήτη.

Οι ειδικοί προβλέπουν την εξαφάνιση του αρκτικού πάγου μέχρι το 2050.

"Οι κλιματικές αλλαγές λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι συνέπειές τους μπορεί να είναι αιφνίδιες ή μη αναστρέψιμες", αναφέρεται στο κείμενο της "περίληψης για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις", το οποίο υιοθετήθηκε έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.

Το στάδιο αυτό των εργασιών της IPCC/GIEC αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων με ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, να εκτιμούν ότι η έκφραση "μη αναστρέψιμη" δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν επιστημονικό όρο, σύμφωνα με έναν σύνεδρο.

Άλλες χώρες, κυρίως οι ευρωπαϊκές, επέμειναν να μείνει στο κείμενο η διατύπωση αυτή εκτιμώντας ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα. "Είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι όλος ο κόσμος είναι ευάλωτος και όχι μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες", σχολίασε μάλιστα ένας διαπραγματευτής.

Οι ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που συνεδριάζουν από τη Δευτέρα στην πόλη αυτή της ανατολικής Ισπανίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφώνησαν σε ένα κείμενο περίληψης 20 σελίδων της τέταρτης έκθεσής τους που αποτελεί σύνθεση σημαντικών πορισμάτων και βασίζεται στην κατάρτιση πολιτικού προγραμματισμού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η επιτροπή προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη από 1,1 έως 6,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σχέση με την περίοδο 1980-1999. Η στάθμη της επιφάνειας των ωκεανών θα αυξηθεί από 0,18 έως 0,59 μ. στα τέλη του αιώνα σε σχέση με την περίοδο 1980-1999. Κύματα καύσωνα και ισχυρές βροχοπτώσεις θα πλήττουν συχνότερα τον πλανήτη, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες και οι τυφώνες θα έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Η 4η έκθεση της Επιτροπής για το Κλίμα αναφέρεται στην προσεχή πενταετία, συνοψίζει τα τρία σημαντικά κεφάλαια που δημοσιεύτηκαν φέτος και αφορούν την επιστημονική αποτίμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς και τις συνέπειές της, ενώ βασίζεται στους τρόπους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.

Η έκθεση θα εγκριθεί επίσημα από την ολομέλεια της επιτροπής το Σάββατο το πρωί στη Βαλένθια, ενώ ο προσεχής γύρος των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ αρχίζει στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μπαλί.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ IPCC

  • Πιθανή άνοδος θερμοκρασίας μεταξύ 1.8C και 4C (αρχική πρόβλεψη)

  • Πιθανή άνοδος θερμοκρασίας μεταξύ 1.1C και 6.4C (τελευταία πρόβλεψη)

  • Άνοδος της στάθμης της θάλασσας (πιο πιθανό) κατά 28-43 cm

  • Θα εξαφανιστεί ο Αρκτικός θαλάσσιος πάγος κατά το καλοκαίρι μετά το 2050

  • Είναι πολύ πιθανό η αύξηση των καυσώνων

  • Ομοίως η αύξηση των έντονων τροπικών καταιγίδων


Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας

physics4u.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker