Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Πλωτές φυλακές

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του συνωστισμού στις φυλακές. Όμως οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται σε συγκροτήματα πλωτών φυλακών.

Οι νεοανεγερθείσες φυλακές της Ολλανδίας, βρίσκονται κοντά σε μια βιομηχανική περιοχή, βορείως του Άμστερνταμ. Οι διάδρομοι είναι καθαροί, τα κελιά είναι ζεστά, οι εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικές και η ατμόσφαιρα είναι μάλλον χαλαρή. Οι κρατούμενοι εδώ δεν είναι ληστές ή έμποροι ναρκωτικών, αλλά παράνομοι μετανάστες.

Υπάρχει ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο σωφρωνιστικό ίδρυμα, το οποίο επιπλέει σε ένα από τα αμέτρητα κανάλια της Ολλανδίας.

Μπορεί να φιλοξενήσει έως και 570 παράνομους μετανάστες. Η ολλανδική κυβέρνηση πιστεύει ότι η μικρής διάρκειας παραμονή των μεταναστών εδώ θα είναι αρκετή για τους πείσει ότι είναι προτιμότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Οι ολλανδικές αρχές επιθυμούσαν να μην κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες στις ίδιες φυλακές με τους καταδικασθέντες για αδικήματα. Ωστόσο οι φυλακές ήταν ήδη υπερπλήρεις. Η απάντηση είναι αυτό το πλωτό σωφρωνιστικό κέντρο.

"Οι πλωτές φυλακές είναι πολύ καλή λύση. Η κατασκευή τους είναι εύκολη. Δεν καταλήξαμε σε αυτή τη λύση επειδή είναι φθηνή, αλλά επειδή είναι εξίσου καλή επιλογή με ένα κτίριο χτισμένο στη στεριά. Επιπλέον είναι μια ευέλικτη λύση, καθώς μπορεί να μεταφερθεί όπου θέλουμε!"

Η ζωή στο περιθώριο της κοινωνίας δεν είναι εύκολη υπόθεση για πολλούς λαθρομετανάστες, ιδίως όταν επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της φυλάκισης πάνω από τα κεφάλια τους.

Πολλοί διαπιστώνουν ότι τα πράγματα στην Ολλανδία δεν είναι όπως τα είχαν φανταστεί και έτσι αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αυτό θα κάνει και η Γκαλίνα, απόφοιτος Πανεπιστημίου από την Ουκρανία.

"Είναι πολύ δύσκολο για μένα. Όταν περπατάω στο δρόμο και βλέπω αστυνομικούς, συνέχεια νομίζω ότι θα με συλλάβουν και θα καταλήξω στη φυλακή. Εγώ αυτό που θέλω είναι να ζήσω εδώ και να εργαστώ νόμιμα. Όμως υπάρχει πρόβλημα".

Η ολλανδική κυβέρνηση ελπίζει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της όσοι βρεθούν σε αυτές τις φυλακές.

Ντόμινικ Χιουζ από την Ολλανδία για το BBC.

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
eXTReMe Tracker